prof. dr Aleksandra Ignjatović Ćupina

prof. dr Aleksandra Ignjatović Ćupina

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu

Biografija

Dr Aleksandra Ignjatović Ćupina, redovni profesor za užu naučnu oblast Entomologija, rukovodilac Centra i Laboratorije za medicinsku i veterinarsku entomologiju Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Glavna oblast naučno istraživačkog rada i polja interesovanja se odnose na izučavanje insekata koji ugrožavaju zdravlje i dobrobit ljudi i životinja. Bavi se istraživanjem komaraca (od 1997. godine), mušica simulida (od 2000. godine) i ostalih insekata od medicinskog i veterinarskog značaja. Fokus istraživanja je usmeren na hematofagne i sinantropne vrste insekata, molestante, vektorske i invazivne vrste, njihovu identifikaciju, monitoring, izučavanje biologije i ekologije i implementaciju strategija nadzora, prevencije masovnih pojava i integralnog suzbijanja komaraca i simulida uz primenu ekološki opravdanih metoda i tehnika, uključujući i primenu tehnike sterilnih insekata (SIT) u suzbijanju invazivne vrste Aedes albopisctus (azijski tigrasti komarac).

Učesnik je brojnih ekspertskih istraživačkih misija u zemlji i inostranstvu (Grčka, Bugarska, Rumunija, Portugal, Italija, Turska, Nemačka, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija) organizovanih u sklopu međunarodnih projekata i ostalih vidova saradnje sa univerzitetima i naučno istraživačkim institucijama iz inostranstva. Objavila je brojne naučne publikacije, uključujući poglavlja u monografijama, radove u renomiranim naučnim časopisima sa recenzijom, studije i tehnička rešenja. Održala je veći broj međunarodnih teorijskih i praktičnih trening kurseva iz oblasti poznavanja i suzbijanja simulida i dugogodišnji je predavač na kursevima iz medicinske entomologije i insektima vektorima patogenih agenasa koje organizuju Centar za obrazovanje Pasterovog instituta u Parizu i Institut za istraživanje i razvoj Francuske.

Član je izdavačkih odbora međunarodnih časopisa Review of Hydrobiology, Journal of European Mosquito Control Association, pomoćni urednik časopisa Medical and Veterinary Entomology i ko-editor časopisa The Simuliid Bulletin. Član je Evropskog društva za ekologiju vektora (European Society for Vector Ecology-E-SOVE), Britanske grupacije za izučavanje simulida (British Simuliid Group) i Evropske asocijacije za suzbijanje komaraca (European Mosquito Control Association-EMCA) u okviru koje je jedan od osnivača i rukovodilac radne grupe za simulide (EMCA Black fly Working Group).

Predavanja

Centar za vektorske bolesti i efekte klimatskih promena u okviru koncepta sveobuhvatno zdravlje (CEOH) - objedinjenim kapacitetima ka istom cilju

  • 7 Juna, 2024
  • 10:25 - 10:35
  • Hotel "Sheraton" Novi Sad
X